Hankeportfolio: Päättyneet hankkeet

Opi opiskelmaan

Opi Opiskelemaan -projekti
Jyväskylän romaninaiset ry

Jyväskylän romaninaiset ry  perustettiin 14.3.2006. Yhdistyksen tavoitteena on tukea ja auttaa romaninaisia ja -tyttöjä elämän eri tilanteissa. Yhdistys luo tukiverkostoa romaninaisille järjestämällä virkistystoimintoja, koulutuksia ja kursseja. Lisäksi tehdään asennetyötä romanien ja pääväestön keskuudessa valistus-, tiedotus- ja julkaisutoiminnalla.

Hankkeen taustaa

Suomalaisen romaniväestön keskuudessa sukupuolten välinen tasa-arvoero on suurempi kuin valtakulttuurissa. Perinteisesti romaninaiset ovat jääneet kotiin kasvattamaan lapsia ja mies on elättänyt perheen. Naisten osallistuminen työelämään, opiskeluun ja yhteiskunnalliseen toimintaan on ollut harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta vähäistä. Näiden naisten kertomukset opiskelemisen tärkeydestä ja tasa-arvosta ovat osoittautuneet tärkeiksi romaninaisten keskuudessa. Yhä useampi on alkanut kaivata muutosta elämäntilanteeseensa.
Jyväskylän romaninaiset ry:n Opi opiskelemaan -hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja romaninaisten elämäntilanteeseen ja tukea naisia opiskelun ja työelämän alkutaipaleella.

Opi opiskelemaan -hanke

Opi opiskelemaan -hanke on Aluna -välittäjäorganisaation osahanke. Hanke toteutetaan 16.10.2206-31.12.2007 Jyväskylässä ja Jyväskylän lähialueilla. Hankkeen kohderyhmänä ovat 17-45 -vuotiaat romaninaiset, joiden ammatilliset valmiudet ovat heikot puutteellisen koulutuksen ja vähäisen työkokemuksen takia.

Hankkeen toimenpiteet

Hankkeessa toteutetaan tukiprosesseja, joilla parannetaan osallistujien opiskelu- ja työelämänvalmiuksia. Järjestettävät koulutukset ja kurssit suunnitellaan osallistujien tarpeiden mukaan. Romaninaisia aktivoidaan ryhmätapaamisten, yksilökeskustelujen, erilaisten tutustumiskäyntien ja koulutuspäivien avulla hakeutumaan työharjoittelu- ja työkokeilujaksoille, sekä ammattiin valmistavaan koulutukseen. Tavoitteena on madaltaa varsinaisen opiskelun kynnystä ja vahvistaa romaninaisten hakeutumista työelämään.

Hankkeen vetäjänä toimii romaninainen, joka aktiivisesti etsii yhdessä hankkeeseen osallistuvien naisten sekä yhteistyötahojen (työvoimatoimisto, työnantajat, kolututuspaikat) kanssa keinoja hankkeen tavoitteiden toteuttamiseksi. Vetäjän ja osallistujien yhteinen kulttuuritausta mahdollistaa myös joustavan yhteistyön tukiprosessiin osallistuvien naisten perheiden ja muiden sidosryhmien kanssa.