Keski-Suomen järjestökartoitus julkaistu! 

Vuonna 2023 toteutettu keskisuomalaisten yhdistysten ja järjestöjen tilaa selvittävän Järjestökartoituksen tulokset on julkaistu! Kartoituksen toteutti Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT) ry ja löydät sen KYTin julkaisuista www.kyt.fi. Edellinen keskisuomalaisille yhdistyksille suunnattu laaja kysely toteutettiin 2018 osana suunniteltua maakunta- ja sote-uudistusta. 

Kysely oli avoinna 15.5.-31.8.2023 ja siihen vastasi 226 keskisuomalaista yhdistystä ja järjestöä. Aineiston kokoamisesta ja analysoinnista vastasi KYTin erityisasiantuntija Susanna Uusitalo. Kyselyllä kartoitettiin toimijoiden näkemyksiä yhdistysten ja järjestöjen toimintaedellytyksistä, taloudellisista resursseista, yhteistyötahoista ja verkostoista. Lisäksi haluttiin selvittää, millaisia ajatuksia toimijoilla on toimintaedellytysten kehittymisestä, kehittämistarpeista sekä yhdistysten tulevaisuudesta.

Kyselyyn vastaajat edustivat monipuolisesti eri toimialoja. Vastaajissa korostuivat hyvinvoinnin, elinvoiman ja yhteisöllisyyden kannalta merkittävimpinä pidetyt toimialat. Kyselyyn vastanneista järjestöistä 68 % oli paikallisesti toimivia yhdistyksiä. Vastaajista 45 % toimi kunnan tai kaupungin alueella, 23 % kylällä tai asuinalueella ja 14 % maakunnan alueella. Aktiivisimmin vastasivat sosiaali- ja terveysjärjestöt (38 % vastaajista) ja kylä- sekä asukasyhdistykset (17 %).  

Toimintaedellytysten kehittymistä ja tulevaisuuden haasteita koskevissa avoimissa vastauksissa monet kokivat talouden kehityksen yhdeksi suurimmista haasteista lähivuosina. Huomio on tärkeä, koska paikallinen yhdistystoiminta on usein taloudellisesti ajatellen erittäin edullista ja sen puuttumisen seurauksien arvioiminen on hyvinvoinnin ja yhteisöjen elinvoiman kannalta tärkeää. 

Kyselyssä haluttiin selvittää vastaajilta, mitkä he kokivat yleisesti yhdistysten tärkeimmiksi kehittämiskohteiksi. Vastauksissa nousivat esille seuraavat kehittämiskohteet:  

  • markkinointi ja jäsenhankinta  
  • oman toiminnan kehittäminen  
  • toiminnan rahoitus  
  • oman toimialan tilanteen ja aseman kohentaminen 
  • toiminnasta tiedottaminen 
  • yhteistyösuhteiden rakentaminen 
  • tilakysymykset. 

Kyselyvastauksista käy selkeästi ilmi, että aidosti ihmisten tarpeisiin vastaavia toimintamuotoja löytäneet yhdistykset laajentavat toimintaansa ja löytävät vastauksia toimintaympäristön haasteisiin. Toiminnan jatkuvuus voidaan turvata vain aktiivisella tiedottamisella, yhteistyöllä toisten järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa, uusien toimintamallien kehittämisellä sekä tietyllä varmuudella siitä, että järjestötoimintaan on mahdollista saada myös taloudellista tukea. Yhdistystoiminnan tulevaisuuden ratkaisevat osittain toimijat itse, mutta myös julkisen sektorin päätöksillä on vaikutusta tulevaan kehitykseen. 

Käy tutustumassa Järjestökartoituksen tuloksiin.

Artikkelit

[post_grid id="2974"]