KYT hyvästelee Sepänkeskuksen

Sepänkeskuksen ylläpito ja tilojen vuokraaminen siirtyivät Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT) ry:ltä Jyväskylän kaupungille 1.3.2024. KYT hallinnoi tilaa vuosien 2012–2024 ajan Jyväskylän kaupungin avustuksen turvin. Yhdistykset, järjestöt ja harrastustoiminta tarvitsevat toiminnalleen tiloja. Ilman tiloja ei ole myöskään toimintaa. Aktiivinen osallistuminen lisää ihmisten osallisuutta, tuo hyvää mieltä sekä parantaa hyvinvointia. KYTin yksi perustehtävistä onkin tukea yhdistysten toimintaedellytyksiä mm. tiloja tarjoamalla. Sepänkeskuksen hallinnoinnin päättyminen on KYTin toiminnan näkökulmasta yhden aikakauden päätös.

Sepänkeskuksella on pitkä ja monipuolinen historia. Vuonna 1940 rakennettu talo on toiminut ase-, metalli- ja puuteollisuuden tarvikkeita valmistavana tehtaana. Vuonna 1965 tila siirtyi Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun kemian laitokselle. Muistona tästä ovat Sepänkeskuksen kokoustilojen nimet kuten Isotooppi, Happi, Reaktori, Protoni ja Koeputki.  Vuodesta 1993 Sepänkeskus on tarjonnut Jyväskylässä tiloja yhdistyksille, järjestöille ja harrastusporukoille. Tällöin Jyväskylän nuorisopalvelut ottivat tilan käyttöönsä.

Kaupunki toteutti tilaan mittavan remontin heti toiminnan alussa. Talossa oli kaupungin vuosien aikana monenlaista nuoristoimintaa: mm. tilan kellarikerroksessa olevat bänditilat olivat aktiivisessa käytössä, perjantai-iltaisin oli Nuorten yökahvila ja talossa toimi myös kulttuuripalveluja tuottava Kulttuuriklubi Siperia sekä Nuorten taidetyöpaja. Sepänkeskuksessa oli myös monipuolista kansalaistoimintaa ja mm. eläkeläisjärjestöt ovat toimineet tilassa alusta alkaen. Harmittavasti Sepänkeskuksesta löytyneiden sisäongelmien vuoksi tilan tulevaisuus näytti vuosina 2008–2011 epävarmalta. Osa kaupungin nuorisopalveluista joutui siirtymään toisiin tiloihin. Erityisesti yhdistyksillä ja järjestöillä oli huoli siitä, mistä saadaan uudet toimitilat, jos Sepänkeskuksessa ei enää voisi toimia. Yhdistysten aktiivisilla toimihenkilöillä oli merkittävä vaikutus siihen, että tiloja alettiin remontoida keväällä 2012. Samalla saatiin varmuus, että Sepänkeskus säilyy yhdistysten kokoontumispaikkana. Kaupungin nuorisopalvelut muuttivat Lutakon Veturitalleille heinäkuussa 2012.

Sepänkeskuksen toiminta siirtyi 1.8.2012 Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki (KYT) ry:n hallintaan. Entisen Kulttuuriklubi Siperian tiloihin valmistui Teatteri Eurooppa Neljän harjoitus- ja toimistotilat sekä näyttämö. Tilojen remontti valmistui keväällä 2013.

Näiden 11 vuoden aikana Sepänkeskus on ollut aktiivisten yhdistystoimijoiden ja harrastusporukoiden käytössä vuosittaisen kävijämäärän ollessa keskimäärin 50 000 henkilöä koronavuosia lukuun ottamatta. Yhdistyksillä on ollut mahdollisuus varata vakiovuoroja, säilyttää tarvikkeita järjestökaapeissa, KYTin aulapalveluiden työntekijät ovat auttaneet toimijoita erilaisissa kysymyksissä ja siistijä on pitänyt huolen tilojen viihtyvyydestä. Tiloissa toimii mm. käsityökerhoja, tanssiryhmiä, shakkikerhoja, bridgekerho, kuoroja, liikuntaryhmiä, karaokeryhmiä ja eläkeläisten jäsenkerhoja. Kokoustiloja käytetään myös yhdistysten kokousten, koulutusten ja erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Sepänkeskus koetaan käyttäjien taholta kotoisaksi paikaksi, jossa voi harrastaa ja tavata muita ihmisiä. Sepänkeskuksen talotoimikunta kokoontui säännöllisesti. Kokouksissa käsiteltiin tiloihin liittyviä käytännön asioita ja kehittämiskohteita.

Jyväskylän kaupungin taloushaasteiden vuoksi Sepänkeskuksen tulevaisuus oli vaakalaudalla syksyllä 2023. Leikkauslistalla oli KYTille Sepänkeskuksen ylläpidosta myönnetty avustus (175 000 euroa). Pahimmillaan näytti siltä, että Sepänkeskuksen toiminta lakkaa kokonaan. Jälleen kerran Sepänkeskuksen aktiiviset toimijat tekivät vaikuttamistyötä ja toivat tilan merkitystä näkyväksi kaupungin virkamiehille sekä päättäjille. Toimijat tulivat myös kuulluksi. Jyväskylän kaupungin liikuntatoimi päätti ottaa Sepänkeskuksen hoitaakseen, ja näin kaupunki turvasi Sepänkeskuksen toiminnan jatkuvuuden. Tämä oli hyvä ratkaisu, koska ilman kaupungin avustusta KYTillä ei olisi ollut mahdollista ylläpitää tilaa yhdistysten ja järjestöjen maksukyvyn huomioiden. Sepänkeskuksen siirto Jyväskylän kaupungille tapahtui hyvässä yhteistyössä kaupungin työntekijöiden kanssa.

Tässä kohtaa KYT hyvästelee Sepänkeskuksen. Yli 11 vuoden ajan Sepänkeskus on ollut osa KYTin vakiintunutta toimintaa. Me KYTissä tavoittelemme maailmaa, jossa jokaisella on mahdollisuus kuulua itselleen merkitykselliseen yhteisöön ja osallistua mielekkääseen tekemiseen.  Sen takia KYTin näkökulmasta on tärkeintä, että Sepänkeskuksen toiminta jatkuu, ja jyväskyläläiselle kansalaistoiminnalle on edelleen olemassa myös tämä tärkeä tila ja paikka. Päätös jatkaa tilojen ylläpitoa ja vuokrausta yhdistystoimijoille on kaupungille tuottava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta. KYT osaltaan tarjoaa jyväskyläläisille yhdistyksille ja järjestöille tiloja edelleen Kansalaistoiminnankeskus Matarassa.

Toiminnanjohtaja Tiina Sivonen

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Historiatiedot Keski-Suomen museon teettämästä kohderaportista