Pihlajavedellä on tiloja ja toimintaa

Vierailin Avoimet kylät -päivänä 11.6.2016 Pihlajaveden kylässä Keuruun länsilaidalla. Keski-Suomen Vuoden kyläksi 2015 valittu kylä oli järjestänyt päiväksi monenlaista tapahtumaa ja toimintaa. Kylän päätapahtuma oli asemanpuistoon rakennetun Pönttöpuiston avajaiset.

Pihlajavedellä asuu noin 500 ihmistä ja kesäisin asukasluku kolminkertaistuu. Asukkaat toimivat myös lukuisissa yhdistyksissä. Kylällä on esimerkiksi kyläyhdistys, nuorisoseura, kotiseutuyhdistys sekä VPK. Näillä edellämainituilla on myös hallinnassaan toimivat tilat. Kyläläiset ja yhdistykset puhaltavat toiminnassaan yhteen hiileen ja osallistuvat aktiivisesti talkoisiin.

Kauppala

Pihlajaveden kyläyhdistys ylläpitää entisen pankin tiloissa Kauppalaa, jossa toimii kioski, kirjasto ja kyläläisten olohuone. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Peräkorpi kertoo, että Kauppala on auki ympäri vuoden, talvella suppeammin ja kesällä laajennetusti. Tiistaisin ja torstaisin tarjolla on keittolounasta, jota talvisin käy nauttimassa noin parikymmentä ihmistä ja kesäaikana luku nousee jopa viiteenkymmeneen päivässä.

Ajatus kyläläisten olohuoneen perustamisesta syntyi vuonna 2012, kun Suomen Nuorisoseurojen Palvelutuuli-hankkeen yhteydessä Pihlajaveden kylälle tehtiin kyläsuunnitelma. Palvelukyselyn perusteella kyläläiset toivoivat enemmän tiedotusta, elintarvikekioskia ja yhteisiä tapahtumia. Hankkeen aikana myös tutustuttiin erilaisiin monipalvelupistemalleihin. Kauppalan remontointia ja laitehankintoja varten saatiin Leader-rahoitusta ja Kauppala avattiin juhlallisesti vapunaattona 2013.

Kirjasto toimii itsepalveluperiaatteella ja Keuruun kirjastotoimen henkilö käy kerran kuukaudessa. Sivukirjasto on nykyään auki aina kun Kauppalakin, kun ennen kirjastossa pystyi käymään vain kerran viikossa. Kirjaston yhteydessä on myös mahdollisuus käyttää internetiä, ja Peräkorven mukaan erityisesti kesäasukkaat ovat hyödyntäneet tätä mahdollisuutta ahkerasti.

Kyläyhdistys työllistää Keuruun kaupungin tuella Kauppalassa neljä henkilöä: kaksi kokoaikaista myyjää, osa-aikaisen kuriirin sekä kaikkia kylän yhdistyksiä auttavan ulkotyöhenkilön.

Kauppalan olohuone toimii paikkana, jossa kyläläiset kohtaavat toisensa. ”Kioskikäynti on myös sosiaalinen tapahtuma sen lisäksi, että säästää pitkän pennin, kun ei ostoksia varten tarvitse ajaa Keuruulle tai Tuuriin”, puheenjohtaja Peräkorpi kertoo. Kyläyhdistyksen tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa kioskitoiminnalla, eikä tappiotakaan ole tullut.

Pihlajaveden nuorisoseurantalo

Pihlajaveden nuorisoseurantalon ovet olivat avoinna vieraille ja kioski Kesäpihlajaa oltiin juuri avaamassa vierailuni aikaan. Nuorisoseurantalolla vastassa oli nuorisoseuran puheenjohtaja Hanna Höytiä, joka kertoi, että kesällä on luvassa runsaasti tapahtumia. Esimerkiksi perinteinen Hattutemppu järjestetään 9.7.2016.

VPK:n palotalli

Pihlajaveden VPK:n palotallilla oli myös avointen ovien päivä ja VPK:n nuoriso-osasto keräsi leirikoulurahaa pesemällä autoja huokeaan hintaan palotallin edessä.

Lisääkin yhteisöllisiä paikkoja on tulossa Pihlajavedelle: kyläyhdistys aikoo rakentaa talkoilla sekä Vuoden kylä -palkintorahalla grillikatoksen Sahanrantaan beach volley -kentän läheisyyteen. Beach volley -kentän ovat rakentaneet Pihlajaveden urheilijat yhteistyössä Keuruun kaupungin kanssa.

Pihlajaveden yhdistykset Facebookissa:
Pihlajaveden kyläyhdistys
Pihlajaveden nuorisoseura

Juttua muokattu 6.7.2015: Korjattu beach volley -kentän tilanne.