Puhujat

Pasi Mäenpää
Keynote & Ammattimainen järjestötoiminta ja kansalaistoiminta
Pasi Mäenpää on kaupunkisosiologian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut viime aikoina kansalaisyhteiskunnan muutosta kuten neljättä sektoria, hyvinvointialueuudistuksen vaikutuksia ja yhteisöllistä resilienssiä koronakriisissä. Hänen nykyinen tutkimuksensa käsittelee paikallisen kansalaistoiminnan ja kriisinkestävyyden suhdetta sekä demokratian resilienssiä.
Noora Vähäkari
Tulevaisuuden ennakointi järjestöissä
Noora Vähäkari toimii Fingossa ennakoinnin ja kehittämisen asiantuntijana.  Hän tukee jäsenjärjestöjen ja Fingon tulevaisuustaitoja ja innostavaa kokeilemista. Noora uskoo, että erilaisten mahdollisten tulevaisuuksien pohtiminen ja tekeminen on kansalaisyhteiskunnalle luontevaa, ja demokratian kannalta elintärkeää. Muutos lähtee usein siitä, että uskallamme kuvitella asiat toisenlaiseksi ja ottaa epävarmuuden matkakumppaniksemme. Ennen työtään Fingossa hän oli pitkään projektipäällikkönä ja projektitutkijana Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksella, ja häntä puhuttelee etenkin kansalaisyhteiskunnan muutosvoima ja kulttuurinen kestävyysmurros.
Hazel Salminen
Tulevaisuuden ennakointi järjestöissä
Hazel Salminen Kansalaisareenasta on tulevaisuuteen suuntautunut kulttuurimaantieteilijä, jolla on vankka yhdistyskokemus mm. Tulevaisuuden tutkimuksen seuran pääsihteerinä sekä usean yhdistyksen hallitus- ja vapaaehtoistoiminnan kautta. Tulevaisuustyöpajoja hän on fasilitoinut mm. Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen hankkeissa.
Petri Ruuskanen
Kansalaisyhteiskunnan autonomia ja julkisen ohjauksen suhde & paneeli
Petri Ruuskanen toimii sosiologian yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopiston Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella. Ruuskanen on viime vuosina tutkinut mm. sosiaalista pääomaa, suomalaisen kansalaisyhteiskunnan muutosta, kolmannen sektorin palkkatyötä ja kansalaisjärjestöjen toiminnan ammatillistumista. Vuonna 2020 hän oli Valtioneuvoston kanslian toimeksiannosta mukana laatimassa raporttia suomalaisen kansalaisyhteiskunnan tilasta ja tulevaisuudesta 2020-luvulla (Ruuskanen ym. 2020.)
Frank Johansson
Kansalaisyhteiskunnan autonomia ja julkisen ohjauksen suhde & paneeli
Frank Johansson on Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja. Johansson on toiminut Amnestyn toiminnanjohtajana vuodesta 1996 ja hän on julkaissut kaksi kirjaa nimeltä Hyvän tekemisen valta: Humanitarismin kriittistä tarkastelua sekä Hyvän tekemisen markkinat. Johansson on työskennellyt myös toimittajana. Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, joka tekee tunnetuksi ihmisoikeuksia, tutkii vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoi ihmisoikeusloukkauksia vastaan kaikkialla maailmassa. Järjestön puolueettomuuden turvaamiseksi Amnesty ei ota vastaan taloudellista tukea valtioilta.
Teppo Eskelinen
Ammattimainen järjestötoiminta ja kansalaistoiminta
Teppo Eskelinen toimii yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa. Hän on muiden tutkimusaiheidensa ohella tutkinut kansalaisyhteiskuntaa esimerkiksi tiedontuotannon ja tilojen merkityksen näkökulmista, sekä yhteisötalouksia kansalaistoiminnan ja talouden välimuotoina. Lehtorin työssään hän opettaa yhteiskuntatieteitä kansainvälisille opiskelijoille.
Christa Rajanti
Kansalaisyhteiskunta ja järjestöt kestävän tulevaisuuden rakentamisessa
Christa Rajanti on Sopimusvuori ry:n toiminnanjohtaja. Hänellä on yli 30 vuoden työkokemus mielenterveys- ja päihdetyöstä, josta parikymmentä vuotta järjestösektorilla. Toiminnanjohtajana hän on työskennellyt vuodesta 2017 alkaen. Sopimusvuori ry toimii kolmella hyvinvointialueella tuottaen psykososiaalisen tuen ja työllistymispalveluja, sekä matalan kynnyksen kansalaisjärjestötoimintaa. Yhdistyksen tavoitteena on parantaa mielenterveys- ja päihdehaasteita kohdanneiden kanssaihmistemme elämänlaatua, arvostusta ja sosiaalista asemaa tekemällä merkityksellistä työtä asiantuntevasti, kestävästi ja pitkäjänteisesti.
Päivi Kosunen
Kansalaisyhteiskunta ja järjestöt kestävän tulevaisuuden rakentamisessa
Päivi Kosunen on taustaltaan ympäristötieteilijä ja työskennellyt viime vuodet kestävyysosaamisen, erityisesti kiertotalousosaamisen parissa erilaisissa hankkeissa järjestössä, kunta- ja yliopistosektorilla. Tällä hetkellä Kosunen työskentelee yksinyrittäjänä, ja hän yhdistää työssään ympäristö- ja sosiaalisen kestävyyden teemat eikä näe, että niitä voisi ratkaista toisistaan erillään. Vapaa-ajallaan hän on mukana järjestötyössä, muun muassa kaupunginosa-aktiivina.
Veli-Matti Salminen
Paneeli
Veli-Matti Salminen työskentelee tutkijana Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikössä erityisalueinaan muun muassa luterilaisen kirkon yhteiskunnallinen ja poliittinen rooli, arvojen merkitys kansalaistoiminnassa sekä uskonnollisuuden muutos. Hän on lähes koko tutkijanuransa ajan toiminut kansalaisyhteiskunnan tutkimus- ja kehittämisverkostoissa.
Tiina Sivonen
Tiina Sivonen
Avauspuheenvuoro & paneeli
Tiina Sivonen on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen (KYT) toiminnanjohtaja. Hänellä on 24 vuoden työkokemus järjestötehtävistä, jotka ovat pitäneet sisällään erilaisten yhdistysten ja järjestöjen toimintaedellytysten turvaamista ja lisäämistä eri tavoin. Nykyisessä tehtävässään Sivonen on mukana vaikuttamassa kansalaisyhteiskuntaan liittyviin valtakunnallisiin, maakunnallisiin ja paikallisiin kysymyksiin yhdessä muiden järjestöjen kanssa. Vaikuttamistyön yhtenä tavoitteena on tuoda paikallisen ja alueellisen yhdistys ja järjestötoiminnan merkitystä näkyväksi valtakunnallisesti.
Sampo Villanen
Paneeli
Sampo Villanen on työskennellyt viimeisten viiden vuoden ajan avustusten haun ja valmistelun sekä tuloksellisuuden arvioinnin parissa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksessa STEAssa. Hänen vastuualueellaan on ollut muun muassa omais- ja läheishoitajien järjestöjä, muistijärjestöjä, nuorisoalan toiminnallisia järjestöjä, nuorisoasumisen järjestöjä, vähemmistöjen järjestöjä ja tällä hetkellä monialajärjestöjä. Hän on osallisena myös STEAn nykyisen, tuloksellisuutta painottavan hakemus- ja arvointijärjestelmän kehittämiseen. Hänellä on pitkä kokemus johtamis- ja asiantuntijatehtävissä sekä vaikuttamistyössä nuoriso- ja kehitysyhteistyöalan järjestöissä.
Touko Aalto
Paneeli
Touko Aalto on Toivakan vt. kunnanjohtaja. Hän on aiemmin toiminut Apteekkariliiton yhteiskuntasuhdejohtaja vuosina 2020–2023 ja sitä ennen kansanedustajana vuosina 2015–2019. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta.